Cuma , 4 Nisan 2025

MOBİLYA ÜRETİM VE İHRACATINA DEVLET DESTEĞİ ŞART!

Serhat Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akkaş, işletme sahiplerine firmaların yeni pazarlara açılarak var olan krizi fırsata çevirebileceklerini söyledi. Akkaş, işletme sahibinin üye olduğu oda ve derneklerin katkısı ile firmasının dünya pazarına açılmasının çok daha kolay olduğunu belirtti. Devlet desteği bekleyen mobilya üreticileri için artık mobilya sektörünün devlet eliyle teşvik edilmesi gerekiyor.

Ülkemizde mobilyanın gelişmesi için AR-GE ve tasarım merkezlerine ihtiyaç olurken mobilyacıların kendi tarzlarıyla ihracatta daha çok önde olacağı öngörülüyor. Ülkemiz için katma değer oluşturan mobilya sektöründe TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin mobilya ihracatında dünyada 11. sıraya geldiğini duyurmuştu. Serhat Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akkaş, mobilya noktasında dünya pazarında yer alabilmek için üye olunan oda ve derneklerin büyük katkı sağladığını belirtti. Firmaların kalkınmasının yolunun ihracattan geçtiğini belirten Akkaş, ihracat yapmayı hayal ettiği ülkeler arasında İtalya olduğunu söyleyerek, “Benim halen hayalimde gerçekleştirmediğim ama yaklaştığım bir ülke İtalya, mobilyanın başkenti. İtalya’ya ürün verdiğim takdirde ben artık iyi bir ihracatçıyım diyeceğim. Neden? İtalya mobilyası dünya çapında bilinirliği, gücü olan bir firma. Ama bugün Türkiye mobilya da arz fazlalığı olan yani üretimi, ithalatı ihracatının üçte biri olan, dörtte biri olan bir ülke. Yıllık 4-5 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Türkiye olarak belli bir noktaya geldik ve gelmeye de devam edeceğiz. Kayseri’deki KAYMOS gibi, MÜSİAD gibi, MOSDER gibi böyle sosyal kurumlar aracılığıyla dünyaya açılacağız. Ve biz ülkelerinde kalkınması, firmalarında kalkınması ihracatla olur. Aksi takdirde birbirimizi kandırmış gibi oluyor. Dolayısıyla bizim yapmamız gereken tek bir şey var o da ihracat. Bunun içinde devletimiz bizim önümüzü açmalı” dedi.

İHRACATÇILARA NAVLUN DESTEĞİ GEREKİYOR

Üreticiler finansmana daha kolay erişim, navlun fiyatları ve ekipman desteği talep ediyor. Kurun, uzun zamandan beri sabit olmasının ve TL maliyetlerindeki artışın ciddi sorun teşkil ettiğini ifade eden Serhat Mobilya Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Akkaş, “Devletimiz önümüzü açmalı ve navlun desteği olmalı. Dövizde bugün mesela asgari ücret yılbaşında yüzde 50 arttı ama döviz halen yerinde sayıyor. Siz yurt dışındaki müşterilerinize Türkiye’de olduğu gibi yüzde 10, yüzde 15 zam yaptım deme şansınız yok. Orda ticaret daha farklı çalışır. En fazla yüzde 2-3 oranında onların enflasyon oranında bir zam yapabilirsiniz. Ama sizin bugün eğer döviziniz düşük kalıyorsa devletin burada ihracat yapan firmalara ihracat yaptığı miktar kadar destekte bulunması gerekiyor. Böyle olduğu takdirde sanayiciyi desteklemiş oluyor” şeklinde konuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir